Yasaklanan, engellenen sitelere nasıl girilir ?

Merhaba arkadaşlar,

Teknoloji çağında olmamıza rağmen kimi sebeplerden ötürü ülkemizde web siteleri yasaklanabiliyor, engellenebiliyor.

Bunun en bariz örneğini bugün twitter’ın erişime kapatılması ile yaşıyoruz.

Büyük bir sosyal medya ağı olan ve her kesimden insanın takip ettiği bir web sitesinin kapatılması aslında tam anlamıyla bir kaostur. Güzide ülkemizde ise bu işlemin yapılmasının tek sebebi “insanların kişisel haklarını korumak” peki benim hakkım ne olacak ?

Ben ve benim gibi on binlerce insan gündemi, ilgi duyduğu konuyu twitter üzerinden takip edip, Dünya gündeminden haberdar oluyor. Bu site engellenerek ben ve benim gibi insanların iletişim özgürlüğü kısıtlanıyor.

Her neyse, burası benim içimi dökmek veya nefretimi akıtmak için kullanmayı düşündüğüm bir alandan ziyade bilgi paylaşımı yapmayı amaçladığım bir platform bu yüzden amacımıza dönelim.

Web sitesi engellendi mi, yasaklandı mı nasıl anlarım ?

Herhangi bir sebepten dolayı ulaşmaya çalıştığınız web sitesine erişemiyor olabilirsiniz. Sunucu, dns veya bambaşka sebeplerden ötürü siteye ulaşamayabilirsiniz ulaşamamanızın sebebinin herhangi bir yasak olup, olmadığını ise tib’in kendi sitesinden sorgulayabilirsiniz.

Buradan Tib’in, girmeye çalıştığınız web sitesi hakkında herhangi bir işlem uygulayıp, uygulamadığını görebilirsiniz.

Bir şekilde girmeye çalıştığınız siteye yasak uygulanıyorsa yapabileceğiniz alternatifli yöntemler var.

İlk yöntem DNS değiştirmek

Bunlardan en basit ve zahmetsiz olanı ilk etapta DNS değiştirmektir. Genel kullanıma uygun, ücretsiz DNS servislerini kullanmanız sizin yararınıza olacaktır. Ne olduğu belli olmayan DNSleri kullanmanız durumunda kişisel veri güvenliğiniz sekteye uğrayabilir, şifreleriniz başkalarının eline geçebilir. Bu uğurda kullanabileceğiniz en hızlı, kaliteli ve nispeten güvenli DNS: eğer “bilgilerimin Google ile paylaşılmasından rahatsız olmuyorum” derseniz Google DNS’tir bilgilerim bana kalsın derseniz de OpenDNS (208.67.222.222,208.67.220.220) kullanabilirsiniz.

Google DNS’in IP adresi bilgisine buradan ulaşabilir, Google DNS’i nasıl kullanabileceğinize dair (windows, linux, mac) detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Güncelleme: 22.03.2014 tarihinden itibaren Google DNS’e sebebi bilinmeyen bir erişim problemi bulunmakta. Konuyla ilgili yazıya ve google DNS alternatifine buradan ulaşabilirsiniz.

DNS değiştirmek çözüm olmazsa ?

Kimi durumlarda sadece dns değiştirmek işinizi görmeyebilir.

Bu tür durumlarda ise imdada ultrasurf, tor gibi vpn bağlantı sağlayan programlar yardımınıza koşuyor.

Daha önce burada tor ve flash kullanımı ile ilgili detaylı bilgi vermiştim. Oradan Tor kullanarak veya buradaki dökümanda anlattığım şekilde ultrasurf kullanarak yasaklara meydan okuyabilirsiniz.

Mobil veya akıllı cihazlarda DNS nasıl değiştirilir ?

Bununla ilgili ilk etapta iOS için bir döküman yazdım. Iphone, ipad gibi ios kullanan akıllı cihazlarda DNS’in nasıl değiştirileceğine dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Android cihazlarda ne yapacağız ?

Bunun için şimdilik en basit ve kolay yol Set DNS isimli uygulama. Uygulamaya buradan erişebilirsiniz.

Aklınıza takılan bir şey olması durumunda yorum kısmından belirtirseniz, yardımcı olmaya çalışırım.